May 6, 2024

Χαρά Τράπκου, Συνθετική Ψυχοθεραπεύτρια – Δρ. Ψυχολόγος, MA Συστημική Φιλοσοφία & Παιδαγωγικά, – ΕΚΠΑ, Πιστοποιημενη Εκπαδ. Ενηλίκων

Η μετάβαση στο Φθινόπωρο και οι γκρίζες ζώνες.

Θα με ακούσετε συχνά να μιλώ για γκρίζες ζώνες συναισθήματος, περίοδοι και φάσεις στη ζωή μας που δεν ξέρουμε πως αισθανόμαστε για έναν άνθρωπο, για μία κατάσταση ή για μία πρόταση.

Οι γκρίζες ζώνες  καταλαμβάνουν  μεγαλύτερο ποσοστό στη ζωή μας απ’ ό,τι φαντάζεστε! Για την ακρίβεια περισσότερο είμαστε αναποφάσιστοι!! Παρά ξεκάθαροι για να πάρουμε μία απόφαση!

Μας πως γίνεται αυτό, θα με ρωτήσετε.. Ο Νους.. ο ανθρώπινος εγκέφαλος με τα εκατομμύρια νευρώνων και τα τρισεκατομμύρια συνάψεων, παράγει και πετάει το δευτερόλεπτο χιλιάδες σκέψεις, φοβίες, συναισθήματα, απωθημένα, εικόνες, εμπειρίες….. παπ!!! μπροστά μας και τότε ο προμετωπιαίος λοβός ( έτσι λέγεται το κομμάτι του εγκεφάλου που βρίσκεται μπροστά στο μέτωπο), ξεδιαλύνει ανάμεσα στις χιλιάδες σκέψεις, εκείνες που ταιριάζουν χωροχρονικά περισσότερο με τη διάθεση της στιγμής.

Και πάλι όμως μένουν στο τέλος αρκετές και αισθανόμαστε πως θέλουμε να κάνουμε κι αυτό, και εκείνο, και το άλλο… Ή έχουμε συναισθήματα και για εκείνον/η και για τον άλλον/η… Και εκεί είναι το μυστικό..Σε εκείνη τη στιγμή που το μυαλό πετάει μπροστά μας αυτές τις σκέψεις.. Τις διπλές, τις τριπλές, τις πολλαπλές.. Να θυμηθούμε πως όλη αυτή η διαδικασία είναι φυσιολογική.

Πολλές φορές μοιράζομαι με τους πελάτες μου, τη δική μου δυσφορία, ακόμα και σε μεταβατικές περιόδους της ζωής μου. Μία είναι το Φθινόπωρο.. Από τη μία η απότομη αλλαγή του σκηνικού με τη βροχή να χαλάει τις τελευταίες μας στιγμές κοντά στην παραλία, από την άλλη οι χαμηλότερες από ό,τι είχαμε συνηθίσει θερμοκρασίες και η σύγχυσή μας τι να φορέσουμε και πως να ζεσταθούμε και στο βάθος η ημερομηνία του κινητού μας, που μας υπενθυμίζει πως η άδεια τελειώνει και σιγά σιγά χρειάζεται να το παίρνουμε απόφαση πως πρέπει να συντονιστούμε με την επιστροφή στο εργασιακό μας περιβάλλον και στις υποχρεώσεις.

Ένας άλλος παράγοντας που μας πιέζει είναι τα social media!! Και όλα τα story… περι νέων ξεκινημάτων, με φόρα, με όρεξη, με φουλ ενέργεια!! Μην τσιμπάτε απαραίτητα με όλα αυτά! Επειδή τελείωσε το καλοκαίρι, ή ξεκινούν τα σχολεία, δεν είναι απαραίτητο όλοι να το βιώνουν ως μία νέα αρχή! Πολύς κόσμος αισθάνεται ενοχές γιατί δεν είναι τόσο δυναμικός και χαρούμενος σαν τους άλλους. Γιατί και αυτός δεν έχει νέα projects να περιμένει ή δεν έχει μία ξεκαθαρισμένη συναισθηματική σχέση με τον/ την σύντροφό του, ή ακόμα δεν είναι σίγουρος/σίγουρη πως θα παραμείνει σε μία σχέση ή όχι ή σε μία επαγγελματική συνθήκη!

Οι γκρίζες ζώνες του «δεν ξέρω» είναι παρούσες κάθε μέρα στη ζωή μας. Και γι αυτό χρειάζεται να τις αγκαλιάσουμε. Αγκαλιάζοντάς τες, θα ηρεμήσουμε και  θα αγκαλιάσουμε όλα τα κομμάτια μας.

Όταν δεν ξέρετε πως αισθάνεστε, πείτε το !! Το «δεν ξέρω» είναι καλύτερο για την ψυχική μας υγεία, σε σχέση με το « Πρέπει!! Να ξέρω». Το δεύτερο αυτό, είναι ουτοπικό. Επιστημονικά και ψυχολογικά. Δεν είναι τυχαίο που και ο Σωκράτης το παραδέχτηκε. Το θυμάστε; « Εν οίδα (ξέρω), ότι ουδέν οίδα (ξέρω)».

Οι απαντήσεις και οι επιλογές έρχονται αργότερα στη ζωή μας. Αφού πρώτα αποδεχτούμε πως τα πάντα είναι σχετικά. Το καλό και το κακό. Η αλήθεια και το Ψέμα. Η αντικειμενικότητα και η Υποκειμενικότητα. Πάρτε χρόνο λοιπόν. Απομακρυνθείτε από όποιον σας πιέζει. Αν δεν μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας, μη διστάσετε να πάρετε τη γνώμη ενός ειδικού, ο οποίος θα σας βοηθήσει στην αποδοχή αυτού που σας συμβαίνει, στην αποδοχή του ίδιου σας του εαυτού, και στην αυτοεκτίμηση. Αξίζετε !!